már
11
Lenovo Idepad netbook tesztNem szokásom, de a lényeget már a bevezetőben le fogom írni. Lenovo IdeaPad S10-2 egy remekül használható netbook, annak minden előnyös tulajdonságaival bír: kicsi, könnyű, és szinte teljes értékű billentyűzetet kap, aki ezt a típust választja. A nagyobb kapacitású akkumulátora ennek a gépnek is kilóg (hasonlóan a Sony VPC-W netbook sorozatához), viszont cserébe jóval magasabb üzemidővel bír, így kellemes útitárs lehet, vonaton, nyaralás közben, otthon az ágyban fekve és még az ára is jó. Én mégsem venném meg magamnak. Aki kíváncsi, hogy miért lapozzon tovább.

Cuki netbook nőknek
Nem venném meg, legalábbis ezzel a háttérrel semmiképpen sem ;) Ezt a verziót kimondottan női közönségnek készítették. Vessünk is egy pillantást mindjárt az elején erre:

 
Lenovo IdePad netbook virágmintás

 

 
Nálam teszten a lila, virágmintás példány járt. Ezzel férfiként nem mertem volna elindulni és egy internetkávézóba beülni, ugyanis nem várt félreérthetetlen jeleket kaptam volna, így a netezéstől biztosan elterelte volna a figyelmem a rám furcsa tekintetekkel figyelők, esetleg gúnyos megjegyzéssekkel illető embertársak beszólásai.
Igen, végre elérte a számítógépek tervezőit a design láz. Ma már vannak sorozatok és altípusok, amelyet kimondottan egy bizonyos célközönség számára terveznek. A nők egy óriási célközönség. Gondoljunk csak bele: ha eddig egy gép volt otthon azon rendszerint osztoztak a családtagok, Apa, Anya és a gyerekek. Ennek most vége: lehet venni Anyának is egy gépet, ami szinte minden számítógépes szükségletét kielégíti. Azonban nem is kell ennyire túlszaladni a családmodelleken. Hiszen egyre inkább jellemző, hogy fiatalok egyre mobilabbak: a lány még a családi környezetben lakik, de egyre többet tartózkodik a barátjánál. Nem is beszélve a jómódú fiatal párokról, akik esetleg egyszerre több háztartást is fenntartanak. Osztozni manapság senki sem szeret a privát, intim szféráján gondoljunk csak az egyre gyakoribb internetes (pl. FaceBook) vagy egyéb számítógépes fileok miatt véget ért párkapcsolatokra. A netbook tehát nem csak a mobilitásra ad választ, hanem megteremti a megoldást egy létező igényre: a „privát gép"-re. A Lenovo IdeaPad S10-2 tökéletes választ ad az igényekre és ehhez mérten relatíve olcsó is. Lehet a gépet munkára használni, a manapság egyre jobban terjedő flashjátékokkal játszani rajta, de ugyanígy egy Youtube videó megnézése sem fogja rommá törni az alatta futó Windows XP-t.

 

 

Netbook piac
Ezen a ponton muszáj kitérni a netbook piacra: a múlt héten jelentette meg az Apple az új táblaPC-jét, az a Ipad-ot. Ami szintén a mindenkinek legyen saját gépre próbál egyfajta választ adni. El kell ismerni a táblaPC talán valamivel kényelmesebb az ágyban fekve használva, azonban ne felejtsük el a fizikai billentyűzet hiánya az Ipadot alkalmatlanná teszi munkavégzésre vagy finomítsunk: érintőképernyőn még chatelni is jóval macerásabb, mint rendes billentyűzeten. Ráadásul az Apple üzleti megfontolásból kihagyta a flash-t a gépéből. Ezzel kizárta azon felhasználók körét akik flash alapú videókat néznének vagy flash alapú játékokkal játszanának rajta. Bár meg kell jegyezni a Youtube (ami jelenleg szintén flash alapú) használatához készítettek külön alkalmazást, de Magyarországon nem csak a Youtube létezik. Szerintem ez a két ok bőven elegendő arra, hogy a hírverés ellenére az Ipad egyelőre nem fogja veszélyeztetni a netbookok hazai piacát.

 

Reálisan a Lenovo IdeaPad S10-2-ről
Ennyi kitérő után térjünk is vissza a Lenovo Netbookjához, amit eddig a női szívek cuki gépének állítottunk be, az nem teljesen igaz, hiszen ugyanez a netbook kapható teljesen más színösszeállításban és háttérrel is:

 

 

Lenovo idePad többféle színben

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Más háttérrel (pl.: fekete négyzetrácsos) persze második gépnek szívesen elfogadnám. Bár megjegyezném, hogy az is furcsa, hogy manapság egy számítógépes tesztben ekkora szerepet kap a design, szín és a borítás, de el kell fogadni, hogy például a nők teljesen más szempontok alapján vásárolnak „vasat" mint a férfiak.

 

Lenovo IdePad netbook fekete

 

 

 

 

Azon olvasók számára egy rövid műszaki összefoglaló a gép paramétereiről, aki ez alapján dönt:

Processzor, Mhz: Intel Atom N280 (1660)
Memória, Mb: 1024 MB
HDD, Gb: 160 GB
Kijelző: 10,1" WSVGA (1024x600)
Optikai meghajtó: nincs optikai meghajtó
LAN: 10/100
USB: 3 db
Wireless LAN: b/g 54mbps
Bluetooth: van
Videokártya: 64 Mb Intel 945 GM (S)
Op. rendszer: Win XP Home
Billentyűzet: magyar
Egyéb portok: VGA
Poz. eszköz: Touch pad
Kártyaolvasó: 3 in 1
Akkumulátor: 6 cellás
Jótállás: 2 év
Webkamera: van

 

 

Nem egy erőgép, de hát ez egy netbook. A legtöbb magyarországi értékesítő korábban XP-vel szállította, így a Laptop.hu Kft.-től is egy ilyen példányt kaptunk tesztre. Az, hogy milyen operációs rendszer jó egy netbookra egy külön cikket is megérdemelne. Összességében talán az XP és a Win7 tűnhet jó választásnak, a Vistát mindenképpen érdemes elfelejteni (nemcsak netbookra). A különböző Linux disztribúciókhoz nincsenek hozzászokva az egyszerű népek és nem nevezném egyik grafikus Linux verziót sem felhasználóbarátnak, bár el kell ismerni a Linux használata mellett kevesebb erőforrást igényel egy netbook a mindennapok során.

 

Használhatóság

 

A gép 6 cellás akkumulátort kapott, amellyel nebookokhoz mérten hosszú üzemidő érhető el vele. A billentyűzet nem teljes értékű ugyan, hiszen a hagyományos méretének 89%-a, de minden fontos funkció külön fizikai gombot kapott. A gombok nem érnek össze még viszonylag nagyobb ujj mérettel is ideálisan használható. Három darab USB áll rendelkezésre, amíg netbook esetén több, mint elegendő. Egyedül a hangrendszerben találtam némi kifogásolható tényezőt: a hangszórókkal nem barátkoztam össze, de mivel rendszerint fülhallgatóval használom a gépeim többségét ez nem ringatta meg örökre a barátságunkat, azonban meg kell jegyeznem, hogy még legerősebb hangerőn is túl halk a hangszóró, ehhez mérten a hűtése kicsit hangos. Ezeket leszámítva, mind az összeszerelés, mind az alkalmazott anyagok tekintetében minőségi a kidolgozás. Ugyan találkozásunk rövid ideig tartott mégis ezek alapján azt gondolom: a gép tartósnak ígérkezik és bírja a hosszú idejű igénybevételt anélkül, hogy bármi meghibásodjon, netán letörjön róla.

 

Végszó

 

A Lenovo IdeaPad S10-2 reális döntés annak, aki megfelelő mégis az átlagosnál jobb minőségű netbookot keres. Árérték arányban kiváló választás legyen fekete, fehér vagy vörös hátterű ;) Aki pedig a virágos mintákba szeret bele, annak a külső többet ér ezer szónál.

A bejegyzés trackback címe:

https://netbook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr871831686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása