dec
22
Sony VPC-W tesztEzt a tesztet mindjárt az elején egy vallomással kell kezdenem, lassan egy fél évtizede különböző Sony Laptopok használója vagyok. Sosem voltam semmiben márkahű, de a laptopok terén a Sony megfogott. Persze hasonló paraméterű gépet lehetett mindig jóval olcsóbban is kapni, de egyrészt a korábbi cégem vásárolta az általam e használt Sonykat, másrészt már megszoktam a Sony remek billentyűzetét, ami ugyan az évek során változott, mégis mindig kézre állt valamennyi. Szerettem a gépek kidolgozását a jó anyaghasználatot és azt, hogy bírták az igénybevételt, így amikor idén magamnak kellett gépet venni, akkor is a Sony mellett döntöttem. Az én notebookjaim folyamatosan mozgásban voltak: munkahely, otthon, vidék, külföldi konferencia vagy akár nyaralás, elkísértek az évek során mindenhova. Persze nekem nagyméretű gépeim voltak, ami a legtöbb esetben felesleges erőmű és macerás plusz eszköz volt az utazás során, hiszen a legtöbb dolgot egy pici netbookkal is el tudtam volna intézni. Az ár persze fontos kérdés a Sony VPC-W is drágább valamennyivel, mint a hasonló kategóriájú netbookok, a kérdés pusztán annyi vajon megér-e ez a kicsi Sony plusz 30.000 Ft-ot vagy sem?
 

A napokban egy nagyobb bevásárlóközpontban jártam, ahol a lelkes eladó majdnem rábeszélt egy Anyukát, hogy Karácsonyi meglepetésként kisfiát egy netbookkal lepje meg. Aztán kiderült, hogy a kisfiú például szeret otthon játszani, hát a netbook nem erre való és az eladó helyesen fel is hívta erre a figyelmet.

 

Sokan nem tudják, hogy a netbook nem PC, nem laptop, ez valami más. Főként Magyarországon fordult elő sok esetben, hogy otthoni főgépnek vették meg a netbookokat, mert ugye olcsó. A meglepetés csak akkor jött, amikor a kisgyerek sírva rohant panaszkodni Apunak, Anyunak, hogy az új szerzeményén nem futnak a játékok...

Sajnos ezt még mindig le kell írni, nehogy csalódás érje az embert vásárlás után. Aki pedig tisztában van a netbook kategória fogalmával annak következzenek a rideg számok, azaz a gép paraméterei:

Processzor, Mhz:

Intel Atom N280 (1660)

Memória, Mb:

1024 MB

HDD, Gb:

250 GB

Kijelző:

10,1" HD XB LED (1366x768)

Optikai meghajtó:

nincs optikai meghajtó

LAN:

10/100

USB:

2 db

Wireless LAN:

WLAN 802.11 a/g/n

Bluetooth:

van

Videokártya:

128 Mb Intel GMA 950 integrált

Op. rendszer:

Windows7 Starter HUN

Billentyűzet:

magyar

Egyéb portok:

VGA

Poz. eszköz:

Touch pad

Kártyaolvasó:

3 in 1

Akkumulátor:

5200 mAh (Li-ion)

Webkamera:

va

és a notebook tesztet biztosító Laptop.hu Kft.-nél a Sony VPC-W jelenlegi bruttó ára: 139.990 Ft

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után következzenek a személyes élmények. Bár ez a Vaio a jelenlegi legolcsóbb gépe a gyártónak, a minőségérzet mégsem marad el. A Sony Vaiora mindig jellemző volt a nagyszerű ergonómia és az igényes anyaghasználat, a kicsi Sony sem marad el ettől: kellemes tapintású anyaghasználat jellemzi, érezni rajta, hogy össze van rakva ez a mini gép. Nem véletlen, hogy a hollywoodi filmekben a notebook mellékszerepet az Apple mellett leggyakrabban a Sony Vaio szokta megkapni, persze ebben azért szerepet kap némi marketing jellegű beruházás e két gép gyártója részéről.

Szép kicsi és könnyű, tökéletes útitárs, hiszen erre tervezték, talán egy kifogásolható eleme van ez pedig az akkumulátor, ami egy kicsit nagyra nőtt, így a gép nem vízszintesen, hanem 10-20 fokos szögben dől felénk, már amennyiben egy asztalra tesszük. Persze lehet ez is a design része, de szerintem sokkal inkább a praktikum vezérelte a nagyobb aksi alkalmazását, hiszen a gép a tesztek során átlagos használat mellett, több, mint 8 órát kibírt!
Sony VPC-W notebook

A billentyűzet a teljes értékűt közelíti, ugyanis kizárólag a Home, Page Up, Page Down, End „külön billentyűk" kerültek le a klaviatúráról (ezek csak az Fn gomb lenyomásával együtt működnek), nekem nem is hiányoztak ezek évek óta, mióta nem játszottam Civ2-vel, nem is téved arra a kezem még véletlenül sem ;).

 

A billentyűzeten talán az átlagosnál kisebb méretű gombok érdemelhetnek egy kisebb kritikát, de legalább nem érnek össze a billentyűk, mint a legtöbb netbookon, mindenestre megszokást igényelnek az átlagosnál kisebb gombok.

 

A touchpad kellő méretű jól használható, megfelelő helyen van, mintás és különböző színekben pompázik, harmonizálva a gép hátlapjával ;) Mert a gép - a női szíveket megdobogtatva - különböző színekben is rendelhető.

Az LCD kijelző, mint a legtöbb Sony Vaionál külön említést érdemel: felbontásban 1366 x 768-at tud a 10 colos kijelző, amely felbontást az LCD tévéknél HD Readyként szoktak emlegetni és ezzel a felbontással már veri is a legtöbb netbook konkurensét a Sony.

Szoftver Win7

A híradások arról szóltak, hogy a Win7 mennyire letisztult és gyors a Vistához képest. Mert a Microsoft már figyelt a netbook piacra is. Sajnos nem vettem észre, bizony lassan pörög fel a Win7, ami sokkal inkább a szoftvernek, mint a gépnek róható fel. Persze erre is van megoldás, amit csak kevesen használnak (ki). Ez pedig a „Suspend" avagy magyarul a „Hibernálás" funkció. Nem kell ugyanis minden esetben kikapcsolni a gépet, bőven elég pihenni küldeni, ha éppen nem használjuk és így ez a lassúság sem gond többé.

 

Egy kis kitekintés, ha már szoftverhasználat. A cikk megírásával egy időben egy HTC Herot tesztelek, amely ugye Linux (Android) alapokon nyugszik. Egy átlagos hardveren egy jól megírt szoftver nagy csodákra képes: gyors, jól használható, egyszerű és tetszetős. Ezek mind kellenek hozzá. Ha a Linuxnak lenne egy kicsit felhasználóbarátabb disztribuciója netbookra, lehet azt ajánlanám. Addig, amíg nincs kipróbált jó megoldás, ha kompromisszumokkal is de ezt a Sonyt a kicsit lassabb Win7-tel érdemes megvenni, persze a Microsoft is piacra dobhatna egy Win7 Light „edisön" verziót netbookokra ...

 

A kis Sony nagyszerű második gép sokat mozgó, úton lévő embereknek. Kibírja töltés nélkül a Budapest-Toronto járatot Párizsi átszállással és a zakó mellett is elegáns tud maradni. Remek kontrasztja egy MÁV vagonnak a Nyíregyháza-Budapest útvonalon. Pompás ajándék feleségünknek, barátnőnknek, ha nem szeretnénk azt, hogy folyton a mi gépünkön lógjon. A hátsó zsebünkben ugyan nem fér el, de egy hagyományos női táska képes befogadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://netbook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr101615756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása